Gäst vid begravning

Som gäst vid en begravning kan det vara många frågor man undrar över.
Här hittar du all praktisk information. Både specifika uppgifter som tidpunkt och plats för begravningen, men också information om hur du anmäler dig till en minnesstund, beställer blommor, skänker en gåva, vart du kan sitta i kyrkan/kapellet, hur du gör för att delta i en Direktsänd begravning online och mycket mer.
Här finns också några tips kring hur du kan bemöta de i din närhet som drabbats av sorg eller om sorgen drabbar en vän, kollega eller skolkompis.

Måste man gå på begravning?

Nej det måste man såklart inte. Men det kan finnas många anledningar till att man väljer att gå på en begravning. Dels är det fint att vara med och hylla ett liv som varit, för det är ju det begravningen handlar om. Att ta en stund, sitta ner och tacka för tiden man fick tillsammans, minnena man får dela och möjligheten att säga hej då. Ibland väljer man att gå främst för att stötta de anhöriga i en svår stund. Oavsett varför man väljer att delta på en begravning är det sällan vi möter människor som ångrar att de valde att delta.

Vem ska gå på minnesstunden?

Detsamma gäller minnesstunden. Om en familj valt att bjuda in till minnesstund så är det för att de vill dela den stunden med de som delat en del av sin livsresa med deras kära. Finns det en inbjudan till minnesstund i annonsen är du alltid välkommen att anmäla dig.

Hitta dödsannonser, tänd ett ljus, anmäl till minnesstund

Hitta dödsannonser, tänd ett ljus, anmäl till minnesstund

I minnesrummet kan du sköta allt praktiskt

Som gäst på en begravning kan det vara flera saker man vill göra och förbereda rent praktiskt. Exempelvis anmäla sig till en minnesstund, tända ett digitalt ljus eller skänka en gåva. Allt detta kan du göra via den avlidnes Minnesrum.

Minnesrummet är en plats på webben där du både kan se annonsen, läsa hälsningar som kommit in, skriva något eget eller kanske lägga upp en bild som påminner om härliga minnen tillsammans. Det är också här du kan följa de begravningar som sänds via Direktsändning.

Klädsel

Klädsel

Man klär sig diskret men det måste inte innebära svart klädsel.

Från att ha haft en strikt klädkod gäller numera begreppet ”valfri klädsel” på de flesta begravningar. Man klär sig diskret men det måste inte innebära svart klädsel. Det viktigaste är att din klädsel ska kännas bekväm och som ditt personliga val. Det bästa är att låta den döde och dennes familjs stil vara ett riktmärke i ditt val av klädsel. Hur vi än vänder och vrider på klädfrågan är naturligtvis den personliga närvaron viktigare än ”rätt” klädsel.

Ofta återkommer frågan om färgen på slipsen. Vit slips är förbehållen släktens manliga medlemmar – ingen annan. För andra män gäller svart, grått eller diskret mönstrade slipsar i lugna färger.

Slöjan – som i stort sett alltid förekom fram till 1970-talet – är numera mycket ovanlig. Dess mening var att skapa en avskildhet och i det perspektivet var den kanske på sin plats.

Vart sitter jag?

Vart sitter jag?

Placering i kyrka och kapell.

Var du ska sitta i kyrkan eller kapellet skiljer sig mellan olika orter. Ofta är det traditioner som avgör. Vår representant finns på plats och visar dig tillrätta.

Det viktigaste i sammanhanget är förstås inte var du sitter, det som betyder något är att du finns med. Vi vet att man som anhörig uppskattar att släkt och vänner visar sitt deltagande.

Begravningsblommor och handbukett

Blommor och handbukett

Både kvinnor och män kan ha handbukett.

Du kan beställa blommor från en florist som sen kör dem till begravningen. Då är det viktigt att du anger både klockslag, plats och namnet på den avlidne. Om du själv har blommorna med dig, bör de lämnas en timme innan begravningen. Undantagsvis kan man ta emot blommorna senare, men ring då begravningsbyrån innan.

Både kvinnor och män kan ha en handbukett. Det kan kännas skönt att ha något i handen vid avskedet. Vi hjälper dig gärna med beställning av blommor.

Tårar är ord från hjärtat

Gåvoförmedling

Gåvoförmedling

Att skänka pengar till en fond.

I dödsannonser står det ibland att man kan skänka pengar till en fond eller till välgörande ändamål. Vill du göra det kontaktar du den angivna fonden. Som bevis för din gåva får de anhöriga en minnesadress där det står vilka som har skänkt pengar.

Vid de tillfällen då givartelefon är angivet, kan man ringa till fonden. De gör anteckningar på gåvan, skickar minnesblad samt inbetalningskort.

Enligt riktlinjer och regler från Finansinspektionen kan man från den 1 januari 2016 inte längre lämna kontanta minnesgåvor i samband med en begravning. Däremot kan vi som begravningsbyrå hjälpa till att förmedla gåvor.

Vill du veta om någon fond är angiven i annonsen, söker du högst upp på denna sida på den avlidnes namn. Där hittar du all information.

Vad kan du säga när någon gått bort?

Vad kan du säga och göra?

Ibland känns det svårt att veta vad man ska göra.

Det är smärtsamt att förlora en anhörig. Som utomstående känner man sig ofta otillräcklig. Det är svårt att veta vad man ska säga och göra. Men det behöver inte vara så komplicerat. Det viktigaste är att du hör av dig och att du ger den sörjande lite av din tid.

En del sörjande har stort behov av att prata och berätta vad som hänt. Andra sitter bara tysta. Hur som helst så betyder det mycket att du finns där. Det är din närvaro som är viktig. Erbjud gärna praktisk hjälp. Det är mycket värdefullt för den sörjande.

När en vän går bort

En vän går bort

Att förlora en arbetskollega eller idrottskamrat.

Utöver familjens och de närmast anhörigas sorg så uppstår ett stort tomrum när en vän, arbetskollega eller idrottskamrat dör. Vad gör man? I de allra flesta fall är det uppskattat att ta kontakt med familjen. Det kanske kan känns svårt, men när väl kontakten är tagen så känner både du och den du kontaktar det skönt.

Det är ganska ofta idag att olika gruppering också vill visa sin sorg och saknad genom att utforma en annons. Vi kan hjälpa till med utformning och råd.

Andra frågor som kan bli aktuella då en kollega eller föreningskamrat går bort är t ex minnesbord med kondoleansbok, fotografi och ljus på företaget eller i föreningslokalen.

Kanske uppstår funderingar angående flaggor och fanor. Vi hjälper er gärna med råd omkring detta, liksom alla andra frågor som rör begravning och minnesstund.